Φιλοσοφία, όραμα, σκοπός και στόχοι του προγράμματος σπουδών

Το Τμήμα Νοσηλευτικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ενσωματώνει μια φιλοσοφία που επικεντρώνεται στην προώθηση της αριστείας στους τομείς της νοσηλευτικής εκπαίδευσης, της έρευνας και της πρακτικής.

Με όραμα την καλλιέργεια μιας κοινότητας επαγγελματιών νοσηλευτών που δεν περιορίζονται μόνο στις κλινικές δεξιότητες αλλά και στις οικουμενικές και διαχρονικές ανθρώπινες αξίες όπως η ηθική, η αξιοπρέπεια, η συμπόνια και η ευεργεσία προς τους ασθενείς τους, το Τμήμα διεκδικεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εκπαίδευσης στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος έχει σχεδιαστεί για να προάγει την κριτική σκέψη, την ηθική καλλιέργεια και την αποτελεσματική εφαρμογή ολιστικών πρακτικών υγειονομικής περίθαλψης.

Με την ενσωμάτωση της θεωρητικής γνώσης με την διευρυμένη πρακτική εμπειρία, το πρόγραμμα διασφαλίζει ότι οι φοιτητές θα είναι καλά προετοιμασμένοι να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του ταχύτατα εξελισσόμενου τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Επιπλέον, το τμήμα δίνει μεγάλη έμφαση στην έρευνα, ενθαρρύνοντας το διδακτικό προσωπικό και τους φοιτητές να συμμετέχουν σε επιστημονικές δραστηριότητες που συμβάλλουν στην πρόοδο της νοσηλευτικής επιστήμης και στη βελτίωση των αποτελεσμάτων της φροντίδας των ασθενών. Στην επιδίωξη αυτών των στόχων, το Τμήμα Νοσηλευτικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης δεσμεύεται για μια διεπιστημονική προσέγγιση.

Επιδιώκει ενεργά συνεργασίες με ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης, επαγγελματικές οργανώσεις και κοινότητες για τον εμπλουτισμό της εκπαιδευτικής εμπειρίας και την ενίσχυση του αντίκτυπου των ερευνητικών πρωτοβουλιών του. Μέσω αυτών των προσπαθειών, το Τμήμα στοχεύει να εμπνεύσει μελλοντικούς νοσηλευτικούς ηγέτες και επαγγελματίες που θα είναι εξοπλισμένοι να υπερασπίζονται την υγεία και την ευημερία σε διαφορετικούς πληθυσμούς, εκπληρώνοντας έτσι το όραμά του για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της υγειονομικής περίθαλψης μέσω της αριστείας στη νοσηλευτική εκπαίδευση.

Η φιλοσοφία του Τμήματος Νοσηλευτικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης επεκτείνεται σε ένα ολοκληρωμένο σύνολο στόχων που έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίσουν ότι οι απόφοιτοί του είναι καλά εξοπλισμένοι για να διαπρέψουν σε ποικίλα περιβάλλοντα υγειονομικής περίθαλψης.

Το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Νοσηλευτικής του ΔΠΘ έχει ως στόχο να παρέχει στους φοιτητές τα απαραίτητα εφόδια που θα εξασφαλίσουν την άρτια κατάρτισή τους για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη. Ειδικότερα, το πρόγραμμα Νοσηλευτικής, μέσω της διδασκαλίας και της έρευνας, καλλιεργεί και προάγει τόσο τους βασικούς και εφαρμοσμένους τομείς της Νοσηλευτικής όσο και τη σχέση της Νοσηλευτικής με το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο. Το πρόγραμμα σπουδών παρέχει ένα στέρεο υπόβαθρο στις βασικές αρχές, έννοιες και ερευνητικές δεξιότητες της Νοσηλευτικής και, ταυτόχρονα, συμβάλλει στην ανάπτυξη επιστημονικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων αλλά και της ικανότητας εντοπισμού και αξιολόγησης διαφόρων τύπων συμπεριφοράς ατόμων και ομάδων. Η γνώση αυτή και οι δεξιότητες δίνουν τη δυνατότητα στους φοιτητές να παρακολουθήσουν εξειδικευμένα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στο πεδίο των επιστημών  της  συμπεριφοράς  αλλά  και  προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης    στη Νοσηλευτική.

Επιπρόσθετα, θεμελιώδης στόχος του προγράμματος είναι να προετοιμάζει του φοιτητές για ένα εύρος επαγγελματικών προοπτικών μέσω της απόκτησης πολυεπίπεδων δεξιοτήτων, όπως η επικοινωνία, η κριτική και δημιουργική σκέψη, η διαχείριση χρόνου και φόρτου εργασίας, η αυτοκαθοδηγούμενη μάθηση και η ανάπτυξη κινήτρων για δια βίου επαγγελματική ανάπτυξη, o εγγραμματισμός στην πληροφορική και οι ερευνητικές δεξιότητες, οι οποίες αναγνωρίζονται ως σημαντικές σε πολλά επαγγελματικά πεδία. Η υποχρεωτική άσκηση των φοιτητών τους ενθαρρύνει να αναστοχαστούν για τη σχέση της Νοσηλευτικής με ποικίλα πλαίσια αλλά και να αξιολογήσουν τη σχέση μεταξύ θεωρίας και πράξης.

Το πρόγραμμα σπουδών Νοσηλευτικής του ΔΠΘ ανοίγει σημαντικούς δρόμους απασχόλησης και σταδιοδρομίας σε ποικίλες δομές και πλαίσια όπως, ενδεικτικά, σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, σε δομές παροχής υπηρεσιών υγείας, σε εκπαιδευτικές δομές, στον τομέα της ψυχολογικής στήριξης ατόμων και ομάδων, στον τομέα της βιομηχανίας και των εμπορικών συναλλαγών (μάρκετινγκ, διαφήμιση, οικονομία, διαχείριση προσωπικού εταιριών, κλπ), και σε ερευνητικά κέντρα.

Το πρόγραμμα Νοσηλευτικής έχει ως στόχο να προφέρει:

Την ανάπτυξη ικανών και πολιτισμικά ευαίσθητων επαγγελματιών

Πρωταρχικός στόχος είναι η ανάπτυξη ικανών και πολιτισμικά ευαίσθητων επαγγελματιών νοσηλευτών που είναι ικανοί να παρέχουν υψηλής ποιότητας φροντίδα σε διάφορα περιβάλλοντα. Ο στόχος αυτός βασίζεται στην πεποίθηση ότι η αποτελεσματική νοσηλευτική φροντίδα πρέπει να ανταποκρίνεται στις μοναδικές ανάγκες των ατόμων, των οικογενειών και των κοινοτήτων, αναγνωρίζοντας και σεβόμενοι το διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο και τις πεποιθήσεις υγείας που φέρνουν οι ασθενείς στο κλινικό περιβάλλον.

Τη δια βίου μάθηση και επαγγελματική ανάπτυξη

Ένας άλλος βασικός στόχος είναι η προώθηση της δέσμευσης για δια βίου μάθηση και επαγγελματική ανάπτυξη. Το τμήμα πιστεύει ότι ο τομέας της νοσηλευτικής εξελίσσεται διαρκώς, με συνεχείς εξελίξεις στην ιατρική γνώση, την τεχνολογία και τις βέλτιστες πρακτικές. Ως εκ τούτου, δίνει έμφαση στη σημασία του να παραμένει κανείς ενήμερος με αυτές τις εξελίξεις μέσω της συνεχούς εκπαίδευσης και κατάρτισης. Αυτός ο στόχος όχι μόνο ενισχύει τις δεξιότητες των αποφοίτων του, αλλά διασφαλίζει επίσης ότι παραμένουν ανταγωνιστικοί και ικανοί στον παγκόσμιο χώρο της υγειονομικής περίθαλψης.

Την προαγωγή της έρευνας

Το τμήμα στοχεύει επίσης να συμβάλλει σημαντικά στο σώμα της νοσηλευτικής γνώσης μέσω αυστηρών ερευνητικών πρωτοβουλιών. Ενθαρρύνοντας τόσο το διδακτικό προσωπικό όσο και τους φοιτητές να συμμετάσχουν σε καινοτόμα ερευνητικά προγράμματα, το τμήμα επιδιώκει να αντιμετωπίσει επίκαιρα και διαχρονικά ζητήματα υγείας, να βελτιώσει τις πρακτικές φροντίδας των ασθενών και να επηρεάσει την πολιτική υγείας. Αυτός ο ερευνητικός προσανατολισμός υποστηρίζει την πρακτική που βασίζεται σε αποδείξεις, η οποία είναι απαραίτητη για την πρόοδο του νοσηλευτικού επαγγέλματος και την παροχή βέλτιστης φροντίδας.

Την καινοτομία

Ένας πρόσθετος θεμελιώδης στόχος του Τμήματος Νοσηλευτικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης είναι να προάγει την καινοτομία στη νοσηλευτική εκπαίδευση, πρακτική και έρευνα. Αναγνωρίζοντας τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και τις εξελισσόμενες ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης του 21ου αιώνα, το Τμήμα δεσμεύεται να ενσωματώνει καινοτομίες αιχμής στο πρόγραμμα σπουδών και στις κλινικές πρακτικές του. Ο στόχος αυτός επικεντρώνεται στην πεποίθηση ότι η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και καινοτόμων μεθοδολογιών είναι απαραίτητη για την προετοιμασία των μελλοντικών νοσηλευτών ώστε να ανταποκριθούν στις πολύπλοκες και δυναμικές προκλήσεις της σύγχρονης υγειονομικής περίθαλψης. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, το τμήμα ενσωματώνει στα εκπαιδευτικά του προγράμματα προηγμένες τεχνολογίες προσομοίωσης, εικονικά περιβάλλοντα μάθησης και ψηφιακά εργαλεία υγείας. Αυτές οι καινοτόμες εκπαιδευτικές στρατηγικές ενισχύουν τις μαθησιακές εμπειρίες των φοιτητών παρέχοντας ρεαλιστική, πρακτική εκπαίδευση σε ελεγχόμενο και ασφαλές περιβάλλον. Με την προσομοίωση πραγματικών κλινικών σεναρίων, οι φοιτητές μπορούν να αναπτύξουν κριτική σκέψη, λήψη αποφάσεων και τεχνικές δεξιότητες χωρίς τους κινδύνους που συνδέονται με την άμεση φροντίδα ασθενών. Στον τομέα της έρευνας, το τμήμα προάγει μια κουλτούρα καινοτομίας υποστηρίζοντας διεπιστημονικές και συνεργατικές ερευνητικές πρωτοβουλίες. Το διδακτικό προσωπικό και οι φοιτητές ενθαρρύνονται να διερευνούν νέες προσεγγίσεις στις προκλήσεις της υγειονομικής περίθαλψης, να αναπτύσσουν νέες παρεμβάσεις και να συμβάλλουν στη δημιουργία γνώσεων που μπορούν να μεταμορφώσουν τη νοσηλευτική πρακτική. Αυτή η εστίαση στην καινοτόμο έρευνα όχι μόνο προάγει το νοσηλευτικό επάγγελμα, αλλά και επηρεάζει άμεσα τη φροντίδα των ασθενών με τη μετάφραση των επιστημονικών ανακαλύψεων σε πρακτικές εφαρμογές.

Τις ηθικές αρχές και επαγγελματικές αξίες

Επιπλέον, το Τμήμα Νοσηλευτικής στοχεύει στην εμπέδωση ισχυρών ηθικών αρχών και επαγγελματικών αξιών στους φοιτητές του. Δίνει μεγάλη σημασία στην ακεραιότητα, τη λογοδοσία και την κοινωνική ευθύνη, διασφαλίζοντας ότι οι απόφοιτοι δεν είναι μόνο εξειδικευμένοι επαγγελματίες αλλά και ηθικοί ηγέτες που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ασθενών και την κοινωνική δικαιοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη. Αυτό το ηθικό θεμέλιο είναι ζωτικής σημασίας για την καλλιέργεια της εμπιστοσύνης και του σεβασμού μεταξύ των νοσηλευτών και των κοινοτήτων που υπηρετούν.

Την υποστήριξη χωρίς αποκλεισμούς

Τέλος, το τμήμα δεσμεύεται να καλλιεργήσει ένα περιβάλλον μάθησης με υποστήριξη και χωρίς αποκλεισμούς. Προσπαθεί να δημιουργήσει μια κουλτούρα αμοιβαίου σεβασμού, συνεργασίας και ανοιχτής επικοινωνίας μεταξύ των φοιτητών, του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού. Αυτή η υποστηρικτική ατμόσφαιρα είναι ζωτικής σημασίας για την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη, ενθαρρύνοντας τους φοιτητές να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους και να γίνουν σίγουροι, ικανοί και ευαισθητοποιημένοι επαγγελματίες νοσηλευτές. Μέσω αυτών των ολοκληρωμένων στόχων, το Τμήμα Νοσηλευτικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης φιλοδοξεί να έχει διαρκή αντίκτυπο στο σύστημα υγείας, τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρύτερο επίπεδο, προετοιμάζοντας νοσηλευτές που δεν είναι μόνο ειδικοί στον τομέα τους, αλλά και δημιουργικοί λειτουργοί και ολοκληρωμένοι επαγγελματίες.